3e prijs

Anneloes Tilman

TU Delft
Heritage & Architecture

New Human Nature. A plea for the Coherency of the DiverCity

De buurt Hoptille is gelegen in de H-buurt in Amsterdam Zuid-Oost, tussen treinstation Amsterdam Bijlmer ArenA en metrostation Bullewijk. De H-buurt is gebouwd in 1980 naar ontwerp van Sjoerd Soeters en Kees Rijnboutt in opdracht van de gemeente. De buurt die Annelies onderzocht bestaat geheel uit sociale huurwoningen, een middelhoog appartementencomplex van meer dan 300 meter lang en eengezinswoningen. De parkeergarages zijn aan de westzijde van het project gelegen. In de studio is gezamenlijk onderzoek verricht en zijn de vele stakeholders voor dit project op een rij gezet. De problemen van de buurt zijn: een gevoel van veiligheid, lage kwaliteit openbare ruimte, saai, esthetisch onsamenhangend, technische slechte staat en problematische entree tot het appartementencomplex.

Anneloes heeft het zoeken naar een oplossing van voornoemde problemen centraal gesteld bij haar ontwerp. Er is een nieuw plan voor de buurt gemaakt, rekening houdend met klimaatadaptie, biodiversiteit en de Sustainable Development Goals. Een aantal eengezinswoningen wordt gesloopt om ruimte te maken voor nieuwbouw rondom hoogwaardig groen ingerichte collectieve ruimten, een nieuwe vorm van ruimte tussen openbaar en privé. Bestaande eengezinswoningen worden gerenoveerd. Het lange appartementengebouw wordt op twee plekken opengebroken en er vindt een nieuwe ingreep plaats in het midden van het complex. De begane grond wordt leeggemaakt voor andere functies en het gebouw wordt van een extra verdieping voorzien. Deze transformatie leidt tot een nieuwe woningindeling, een actieve plint, grotere toegankelijkheid en een betere sociale veiligheid. Er zijn verschillende methodes toegepast waardoor het proces inzichtelijk is gemaakt. Zelf vat Anneloes haar project samen als ‘een balans tussen variatie en consistentie’.

Jury

Op het criterium relevantie scoorde het onderzoek en ontwerp van Anneloes erg hoog. Er zijn veel locaties in Nederland met woningbouwprojecten uit deze periode met een vergelijkbare problematiek. Het is fantastisch als er meer instrumenten worden aangereikt om hier oplossingen voor te bedenken. Dan kunnen we meters maken in de verduurzaming en zijn het vergroten van biodiversiteit en klimaatadaptie al onderdeel van de oplossing. Bovendien wordt ook de woonagenda bediend door een verdichting van 274 naar 453 woningen te realiseren op een binnenstedelijke locatie. Haar werkwijze bij het middelhoge bouwblok oogst veel waardering. De verregaande aanpassing kan niet in bewoonde toestand worden gerealiseerd en vereist dus uitplaatsingsmogelijkheden en een goede fasering om mensen de mogelijkheid te bieden in de buurt te blijven. Iets meer kritische kanttekeningen zijn er geplaatst bij de nieuwbouwwoningen die wel erg dicht op de bestaande woningen zijn gesitueerd. En jurylid bracht eigen ervaringen in met de combinatie van renovatie en sloop-nieuwbouw in een buurt. Het vereist een hele goede communicatie bij de bewoners om hen mee te krijgen. Wat het ontwerp wel laat zien, is dat de bewoners er veel voor terugkrijgen. Er is veel meer aandacht voor de menselijke schaal. Mooi ingericht en bruikbare openbare ruimte en een veel veiliger woonomgeving. Anneloes had nog niet de mogelijkheid gekregen om het project bij Ymere, eigenaar van het complex, te presenteren. Daar maakt de jury zich natuurlijk wel hard voor.

Met de NRP Masterprijs krijgt aanstormend talent de kans nieuwe ideeën op het gebied van transformatie en renovatie rechtstreeks naar de markt te brengen.

Meer over NRP Masterprijs

NRP is een onafhankelijk kennisnetwerk voor de volle breedte van de vastgoedsector met als doel de vernieuwing van de bestaande gebouwde omgeving.

Meer over NRP

NRP Masterprijs
Een uitgave van NRP

Redactie en samenstelling
NRP

Fotografie
Eigen fotografie inzenders